Babanapló

Babanapló

menü

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+36 20 257 57 78
menü

Mi a családtervezés?

Azért, hogy egészséges gyermekünk szülessen, ma már sokat tehetünk. A lelki felkészülés, az egészséges életmód, a bizonyosság a párkapcsolat működésében mind hozzátartozik a családtervezéshez. Az első tizenkét hét különösen lényeges, ilyenkor ugyanis az embrió hihetetlen növekedésen megy keresztül. Igyekezzünk kizárni azokat a veszélyeket, amelyek megzavarhatják a baba normális fejlődését, legyen szó akár a stresszről, vagy az élelmiszerek biológiai tisztaságáról. Ne feledjük, hogy a konfliktusokat, feszültségeket az odabent növekvő kis lény is érzékeli, mint ahogy a harmóniát, békét is. A magzat egészsége összefügg az apa és az anya egészségével. A szülés és a gyermekágy is könnyebb, zavartalanabb, ha a testünket is fölkészítjük!

FOGAMZÁS ELŐTT

A GENETIKAI HÁTTÉR VIZSGÁLATAI

A családfa feltérképezésével tisztázzuk, hogy vannak-e esetleg öröklődő genetikai rendellenességek. Ha akadnak ilyenek, a terhesség alatt speciális vizsgálatokra lehet szükség. Ha egy korábbi terhesség, illetve szülés után jelentkeztek eféle problémák, elkerülhetjük ezek megismétlődését.

ELÉG EGÉSZSÉGES VAGYOK?

Erre a kérdésre is részben a genetikai háttér vizsgálatával válaszolhatunk, hiszen ha egy adott családban vannak gyakrabban előforduló betegségek, ezek egy része előjöhet a terhesség alatt. Jó példa erre a cukorbetegség. Arra is gondolni kell - hiszen jobb, ha teljesen őszintén beszélünk egymással, - hogy kiderülhetnek a terhességet veszélyeztető betegségek is, ilyenkor pedig nemcsak a terhességet kell megfelelően előkészíteni, de ezalatt speciális gondozásra is szükség lesz. Persze, nem kell nagyon megijedni, a korai és pontos diagnózis átsegít a nehézségeken! Hogy milyen betegségekre gondolunk? Epilepszia, cukorbetegség, magas vérnyomás, daganat, vese-és májbetegség, szív- és érrendszeri vagy vérképzőrendszeri ártalom, ízületi gyulladás, nemzőszervi elváltozás.

LEHET-E KISBABÁM?

Az alkalmassági vizsgálat három dolgot derít ki. Először is azt, hogy milyen állapotban van a méh, aztán az esetleges gyulladásokra koncentrál a hüvelytisztasági vizsgálattal, végül pedig, ha vannak, a hormonális zavarokat szűri ki.

A NEMZŐKÉPESSÉG VIZSGÁLATA

Ez az ondó laboratóriumi vizsgálatát jelenti. Az anyag származhat megszakított érintkezésből, vagy helyben is leadható. Ami számít: a mennyisége, a spermiumok száma, alaktana, és mozgékonysága.

LELKI TÉNYEZŐK IS NEHEZÍTHETIK A FOGAMZÁST?

Igen. Épp ezért kell felderítenünk, hogy a pár életében vannak-e pszichés gátlások, zavarok, hiszen ezek megnehezíthetik a fogamzást. Ha minden rendben van, következik egy felkészülési periódus, egy és három hónap között.

TEENDŐK A FOGANTATÁS ELŐTT

Három hónap. Ennyi idő kell, hogy a fogamzásra felkészüljön az anya és a szervezete, amelyet már nem terhelhet sem cigarettázással, sem alkohollal, és értelemszerűen fogamzásgátló tablettákkal sem.

Ez alatt a három hónap alatt minden reggel mérje le az ébredési hőmérsékletét. A mérés történhet szájban, hüvelyben, vagy a végbélben is, a lényege az, hogy ezzel meghatározható a tüszőrepedés időpontja, a ciklus termékeny időszaka. Az ébredési hőmérséklet tüszőrepedés előtt 37 fok alatt van, tüszőrepedéstől a menstruáció jelentkezéséig magasabb.  Ha a hőmérséklet három héten túl mérve is magas lesz és a következő vérzés kimarad, érdemes elvégezni az otthon is használható terhességi teszteket.

 A fogamzást követően az orvosa felajánlhat koraterhességi ultrahang-vizsgálatot, de ezt ön is kérheti. Ezzel kizárható a méhen kívüli terhesség és kiderül a terhesség pontos kora is.