Babanapló

Babanapló

menü

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+36 20 257 57 78
menü

A gyermekágy örömei és nehézségei

 

SZÜLÉS UTÁN

A gyerekágy tulajdonképpen a méhlepény megszületésével kezdődik, ami sebet hagy maga után a méhfalon, és csak a méh fokozatos összehúzódásával tűnik el. Előbb véres, majd barna, sárga, végül vízszínű folyadék távozik el a hüvelyen keresztül, amit gyerekágyi folyásnak neveznek. Amíg a folyás tart, szoptatás közben ön gyakran érezhet erős méhösszehúzódásokat, és vérzést, de ez normális. A nemi életet ebben az időszakban az orvosok általában nem javasolják, hiszen a peteérés ekkor is lehetséges. A szoptatás fogamzásgátló hatása nem tökéletes. A nők hormonális működése nagyon változatos, és az is lehetséges, hogy menstruációs ciklusuk az egész szoptatás alatt nem tér vissza, és az is, hogy a hatodik hét végén erős mensesszerű vérzést tapasztal.

TESTI VÁLTOZÁS  

Érdekes kérdés, még ha válasz nincs is rá, hogy manapság a kismamák többsége miért becsüli kissé alá azokat a változásokat, amelyeken a szervezete, az érzelmi élete átmegy a gyerekágyas időszak során. Nem áll minden vissza azonnal az eredeti állapotokba, de a folyamatok elkezdődnek. Már a szülés után 4-5 kilóval csökken az ön súlya, aztán az elkövetkező hetek során még leadhat 3-5 kilót. A vizeletürítés fokozódik, ami nagyon jó, hiszen a szülés után előfordulhat pangás, vagy túltelítődés. Két-három óránként próbáljon meg pisilni. A bél működése kezdetben renyhe, lehet, hogy hashajtóra lesz szüksége. 

SZOPTATÁS  

Vigyázzon a mellére, ápolja és figyelje az állapotát. A mell lemosására nincs szükség sem szoptatás előtt, sem utána. A kozmetikum nem száríthat és ne legyen illatosított. Az érett tej termelése általában a szülés utáni harmadik napon indul be. Ebben az időszakban a mell megduzzad, érintésre érzékeny, kemény lehet és forró. A testhőmérséklete is megemelkedhet, de ha kifejezetten lázasnak érzi magát, az okot nem a tejbelövellésben kell keresni. Beszéljen orvosával! Egyébként minél gyakrabban szoptatja a babát, annál jobb. Ha szoptatás után is kellemetlenül telt marad a melle, fejhet kézzel vagy mellszívóval, amíg meg nem könnyebbül.

Minél többet szoptat, és a baba minél ügyesebb ebben, annál több tej fog termelődni. Az újszülött a szülés utáni egy-két órában nagyon aktív, majd az első nap meglehetősen aluszékony, a második naptól viszont általában élénk, és szívesen, gyakran szopik. Ne kösse meg a szoptatás időpontjait és hosszát, szoptasson mindannyiszor, ahányszor a kisbaba jelzi, hogy szopizna: forgatja a fejét, cuppog, a szájához emeli a kezét. Az éjszakai szoptatás is nagyon fontos a baba és a tejtermelés szempontjából egyaránt. A sárgaság gyógyszere az anyatej. Ha a baba besárgulna, és ettől aluszékonnyá válna, kérjen segítséget az ébresztéséhez, és tegye mellre legalább háromóránként.

Ha a szoptatás időszaka alatt gyógyszerre vagy orvosi vizsgálatra, beavatkozásra kerülne sor, szinte biztos, hogy folytathatja a szoptatást. Ha bizonytalan ebben, kérje szoptatási tanácsadó segítségét itt. 

TORNA 

A torna most is elkel, már csak azért is, mert a has és gátizmok a nagy igénybevétel miatt lazák, megnyúltak, és rosszul támasztják alá a belső hasi szerveket. Ebből pedig hosszantartó alhasi és deréktáji fájdalmak lehetnek, és látványnak sem szívderítők. A torna azonban biztosítja a kismedence kitágult visszereiben és az alsó végtagokban a vér szabad áramlását.

SZÜLÉSZETI KONTROLL

Hat hét után jön a szülészeti kontroll. Meg kell nézni, hogy a szülés után keletkezett sérülések normálisan gyógyulnak-e, a méh rendesen visszahúzódik-e. A fogamzásgátlásról is ekkor beszéljen az orvossal. 

Meg kell mondani, ez az időszak sem könnyű, meg persze a kismama is menne már haza, elég volt a kórházból az a 3-5 nap. A hangulata sem éppen a legjobb, hiszen ismét hormonális változásokon megy keresztül, és ezt az idegrendszere is megsínyli kissé. Ingerlékeny sírós lehet, de a tapasztalt társnak ez már semmi, főleg, hogy tudja, ez a visszaváltozás lesz a végső. A kismama meg érzi, hogy szeretetet kap, megértést, és aztán, néhány hét múlva, amikor már elönti a felhőtlen anyaság érzése, meg is találja régi énjét. De azt az összetartást, amivel ketten végigcsináltak nem is egy nehéz napot és éjszakát, azt egyikük sem fogja elfelejteni.