Babanapló

Babanapló

menü

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+36 20 257 57 78
menü

Gyermek ortopédia

 

Az újszülött babákat az első napokban megvizsgálja a gyermek ortopéd főorvos. 

MI AZ ÚJSZÜLÖTT ORTOPÉDIAI SZŰRŐVIZSGÁLAT CÉLJA ÉS JELENTŐSÉGE? 

Az egy-két napos vizsgálat rendkívül fontos, hiszen lehetnek az újszülöttön olyan elváltozások a lábon, a csípőn, a nyakon, melyek azonnal kiszűrhetők. Ilyen például a csípőficam. Előfordulhat a talp tengelyében való eltérés – befelé fordult lábfej, amikor kifliformát vesz fel a baba lábfeje, vagy amikor egészen befelé kunkorodik, ez a dongaláb. Észrevehetjük még a ferde nyaktartást vagy a gerinc ferdeségét. Ha ezeket az elváltozásokat pár naposan kezelni kezdjük, például a kötött csípőt terpeszpelenkával, akkor a hat hetes kontroll idejére tökéletesen helyre jöhet a baba csípője.

KIKET ÉRINTHETNEK EZEK AZ ELTÉRÉSEK?

Minden újszülöttet megvizsgálunk, ugyanis ezek a jelenségek semmilyen okra nem vezethetők vissza. Természetesen van néhány hajlamosító tényező, például genetikusan a családban korábban előfordult csípőficam, de a farfekvéses babáknál is nagyobb arányban fordulhat elő eltérés.

HOGY LEHET AZ, HOGY RÖVID IDŐ ALATT KORRIGÁLHATÓK EGYES PROBLÉMÁK?

A csecsemő fejlődése ebben a korban rohamos, hiszen gondoljunk csak bele, néhány hónap alatt megkétszereződik a súlya. A csontos fejlődés is hallatlanul gyors ütemű. Ezért aztán ha ebben a korban avatkozunk be, akkor a lehető legrövidebb idő alatt tudunk eredményt elérni. Ha például azt a kis puha ízületet elkezdjük masszírozni, és az nem egy masszív kifliláb, csak egy méhen belüli tartási rendellenesség következménye, akkor azt pár hét alatt ki tudjuk masszírozni.

Azért is nagyon fontos az egy-két napos vizsgálat, mert alkalmam van elmondani már első napokban néhány fontos instrukciót a szülőknek arról, hogy mit kell feltétlenül elkerülni vagy tenni a baba mozgás fejlődéséért.

MELYEK A MINDEN BABÁRA EGYARÁNT VONATKOZÓ TANÁCSOK?

Ezek mind a megelőzésre irányulnak. Azt kérem a szülőktől, hogy a kisbabájukat a hátukon vagy a hasukon, terpeszhelyzetben fektessék. Lenge, bő ruhákat adjanak rá, ami a mozgást a legminimálisabb módon sem akadályozza. A D vitamint a kanál helyett a baba szájába cseppentsék, mivel a vitamin olajos, ezért feltapadhat a kanálra és a baba ezáltal nem jut elegendő mennyiséghez.

MI A CÉLJA A HATHETES KONTROLL VIZSGÁLATOKNAK? 

Amikor a kisbaba megszületik, a közelítő, távolító, hajlító, feszítő izmai egyaránt petyhüdt tónusúak. Akkor még nem látszik, hogy később, amikor beindul a mozgás, hogyan fog változni az izomzat. Gyengén vagy erősen? Hogyan alakul a jobb-bal oldal, a feszítő-hajlító izmok változása? Változhat a csípő állapota, az izomegyensúly. Kialakulhat eltolódás – egy aszimmetrikus izomzat deformálhatja az egészséges csípőt is.

Ezért ilyenkor megnézem, hogy nincs-e ficam vagy fejletlenségre utaló jel, milyen izomtónusa van a babának, nem alakult-e ki kóros asszimetria, ami visszahat az egész fejlődésre. Nagyon fontos az ultrahang, ami megmutatja azt is, amit a vizsgálat nem tud megállapítani.

HOGYAN KORRIGÁLHATÓK A BABÁNÁL AZ ILYEN KORBAN VISZONYLAG GYAKORI ORTOPÉDIAI ELTÉRÉSEK?

A csípő fejletlenségét enyhébb esetben terpeszbetéttel hozzuk helyre. Vannak országok, ahol a baba egy napos korától négy hónapos koráig kötelező a terpeszpelenka. Ezekben az országokban nem tudják biztosítani a kisbabák azonnali ortopédiai szűrését, ezért biztos, ami biztos, használják a terpeszpelenkát. Tisztában vannak azzal is, hogy ez milyen sok későbbi mozgásszervi problémát megelőz, és milyen sok kiadást megtakarít.

Ha a kicsinél nagyobb mértékű a fejletlenség vagy ficama van, akkor jön a kengyel. A kengyel teljesen fájdalommentes. Minél hamarabb a babára kerül, annál rövidebb ideig kell rajta tartani. Optimális esetben, mire a gyerek igazán elkezd mozogni, addigra már régen helyrehoztuk a csípőjét a kengyellel.

A kifliláb enyhébb esetben egyszerű mozgatással, masszázzsal kezelhető. Ha nagyobb az eltérés, akkor a baba egy speciális kiscipőt kap, ami kényelmes, könnyű használni és olcsó. A baba 6-8 hetes korára tökéletesre formáljuk a lábfej tartását. És ahhoz képest, hogy egy ember 80 éves koráig él, és jár a lábain, ahhoz képest nagyon rövid az a két hónap, ami elejét veszi egy sor mozgásszervi problémának.

Ha izomtónussal vagy szimmetriával kapcsolatos az eltérés, azt gyógytornával korrigáljuk. Ha enyhébb fokú, akkor a hathetes kontrollon tanítunk a szülőknek tornagyakorlatokat, ha komolyabb, akkor speciális gyógytornászt ajánlunk, aki tornáztatja a babát és megtanítja a szülőt. A korai mozgásfejlesztésben a Dévény-módszer vagy a Katona-módszer csodákra képes.

Bármilyen kezelést is adunk, hat hét múlva kontrollra rendeljük vissza a babát.

MILYEN KORBAN ÉRDEMES LEGKÖZELEBB GYERMEK ORTOPÉDORVOSHOZ FORDULNI?

Legközelebb négy hónapos korban. Addigra a baba az oldalára fordul, emeli a fejét. Ilyenkor ismét érdemes megvizsgálni a csípő és az izmok állapotát, a szimmetria kérdését.

ÉS MI, SZÜLŐK? HOGYAN FOGADJUK MEG AZ ORTOPÉD ORVOS INSTRUKCIÓIT?

Tapasztalatom szerint 90 %-ban. A kiscipőt, a terpeszpelenkát, a kengyelt. Talán a fektetéssel kapcsolatos javaslataimat fogadják meg legkevésbé. Gyakran a szülő egyidejűleg olyan tanácsot is kap, hogy a bölcsőhalál megelőzése érdekében a babát fektessék oldalra, ez viszont nem tesz jót a csípőnek. Az áthidaló megoldás a légzésfigyelő lehet.

Egyébként én a későbbiekben is nagyon óvakodom attól, hogy a szülőt felelősségre vonjam. Például hogy miért nem keresett fel korábban. Nem az a kérdés, hanem ha már eljutott a gyerek ortopédushoz, akkor mit lehet tenni a javulás érdekében.