Babanapló

Babanapló

menü

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+36 20 257 57 78
menü

Gyorsan valami okosat

Mely esetekben kell orvost hívni, vagy azonnal orvoshoz menni a gyerekkel?


Ez attól függ, hogy milyen korú gyerekről van szó, és, hogy milyen tüneteket tapasztalunk? Eszméletvesztés, fulladásveszély, görcsroham esetén természetesen azonnal, de van még számtalan helyzet, amikor gyorsan kell reagálni. Itt bővebben olvashat erről! 

 

Fontosnak tartom, hogy a kisbabámat rendszeresen lássa orvos, akkor is, ha nem beteg. Szinte mindig rengeteg kérdésem van!

 

Természetes, hogy a legtöbb szülő aggódik, annak ellenére, hogy a gyermeke egészséges. Ma már sok olyan betegségről tudunk, amit korai szűrővizsgálattal kiszűrhetünk, és kezelhetünk, mielőtt komolyabb lenne a baj. Sok betegség megelőzése védőoltással történik, ezekről orvosaink objektív felvilágosítást adnak. A rendszeres találkozásokat, vizsgálatokat és az oltási programot tartalmazó „Ringató” és „Tipegő” csomagról itt olvashat részletesen.

 

Mit tegyek, ha lázas?


Nem mindegy, hogy mennyi idős gyerekről van szó. Fiatal kisbaba esetében a magas láz általában veszélyt jelent, míg nagyobb gyerekeknél inkább a szervezet hasznos válasza a betegségre. A lázról, lázcsillapításról itt olvashat! 

 

Megelőzhetem-e a lázgörcsöt?


A lázgörcs lázcsillapítással nem előzhető meg. Ám, ha egyszer már tapasztaltak görcsrohamot, fontos a részletes kivizsgálás. Görcsroham esetén azonnal orvost, mentőt kell hívni! Erről a problémáról itt írunk bővebben. 

 

Folyton, vigasztalhatatlanul sír, lehet, hogy nagyon fáj valamije?


Kis csecsemőnél a számtalan dolog kiválthat sírást, lehet, hogy banális dolog, de az is lehet, hogy emésztési probléma, fülfájás vagy húgyúti fertőzés. Ha a kitartó, nem múló sírás rendszeres, érdemes orvosunkkal konzultálni. Ha nagyobb gyerek tőle szokatlan módon, látszólag ok nélkül sír, akkor is beszéljen orvosunkkal

 

Mennyit kell ennie a csecsemőnek?


Mivel minden kisbaba más, erre a kérdésre nem lehet egyetlen, mindenkire vonatkozó választ adni. Nem mindegy, hogy mit eszik, az sem, hogy hányszor, és azt is tudni kell, hogy hogyan gyarapszik a születési súlyához képest. Itt olvashat részleteket a babák táplálásáról és gyarapodásáról. 

 

Fáj a hasa, hány, hasmenése van. Diéta, vagy orvos?

 

Ha egy fél évesnél fiatalabb kisbaba hány (nem bukik), akkor mindenképpen kell, hogy orvos lássa. A híg széklet még ebben a korban általános, ám a túl gyakori és vízszerű széklet ilyenkor is utalhat betegségre. Nagyobb gyerekeknél a gyerek általános állapota és egyéb tünetei ismeretében tudja eldönteni az orvos, hogy van-e egyáltalán tennivaló. Erről itt olvashat részletesen.

 

Csúnyán köhög! Ez most száraz, vagy hurutos? Köptető kell, vagy köhögéscsillapító?


Bár egyszerű kérdésnek tűnik, sokszor nehéz eldönteni, hogy mi segíthet igazán a köhögős gyereknek. Ami biztos: a tiszta, párás levegő jót tesz. Nagyobb gyereknél az illóolajos balzsamok többnyire segítenek, az egész piciknél azonban ezek nem javasoltak. A köhögés többféle betegség tünete lehet, arcüreggyulladástól a kruppig. Legjobb a diagnózist és a kezelést orvosra bízni. Itt olvashat lehetőségekről. 

 

Nehezen veszi a levegőt, sípol a tüdeje. Hogyan segíthetek rajta?


Számtalan népi gyógymód, praktika létezik a légzés könnyítésére, de sajnos egyik-másik még ronthat is a helyzeten. Ha a gyereket fölültetjük, és hűvös, tiszta levegőt biztosítunk neki, valószínűleg jobban fogja érezni magát. Ismerje meg a hörgőgyulladás, az asztma tüneteit, és a gyógyulás útját. Itt olvashat erről! 

 

Fáj a füle, de félek, ha felszúrják, mindig újra fel kell szúrni!


A fülfájás elég gyakori gyermekkorban, és valószínűleg az egyik legkellemetlenebb állapot, amit egy pici átélhet. A fülfájás oka korántsem mindig a hallójáratban fölgyülemlő genny, a fület többnyire nem kell „felszúrni” (paracentézis), más módszerekkel is gyógyítható, sőt megelőzhető a fülfájás.  Ha mégis erre a beavatkozásra lenne szükség, akkor sincs ok az aggodalomra, a paracentézis nem fokozza a fülfájás visszatérésének esélyét. Olvasson itt a gyermekkori fülbetegségekről, és kezelésükről!

 

Fejfájásra panaszkodik. Vajon normális ez ilyen kicsi korban?


A fejfájás gyerekkorban is előfordul, csak a picik még nem tudják jól elmagyarázni, pontosan lokalizálni, mi is fáj éppen. Számtalan oka lehet a fejfájásnak. Az egyszerű éhségtől, fáradtságtól egészen az agyhártyagyulladásig. Az orvos a gyerek állapotának ismeretében, és a további tüneteket figyelembe véve tudja megállapítani az okot és javasolhat terápiát. Itt írtunk bőségesen a gyerekkori fejfájásról.

 

Nagyon megváltozott az étvágya. Nem tetszik ez nekem!


Szinte minden gyerekről kialakul a szülőkben egy kép már csecsemőkorban: jó evő a kicsi, vagy nem. Ha a szokásos állapot hirtelen megváltozik, azt okozhatja stressz is, amit a család életében bekövetkezett változás is indokolhat, de az étvágytalanság, a hirtelen hízás, vagy fogyás oka lehet betegség is. Itt olvashat erről. 

 

Táplálékallergiás vagyok. Megelőzhetem, hogy ő is ettől szenvedjen?


A táplálékallergia, és a különböző táplálékokra való érzékenység esetében beszélhetünk örökletes tényezőkről, de egészen biztos, hogy a környezeti hatások is befolyásolják, hogy kialakul-e vagy nem. Ami biztos: jó úton jár, ha a gyermekének minél több természetes alapanyagból készült, színezék és tartósítószer-mentes élelmiszert kínál, de ez sajnos nem feltétlenül előzi meg a táplálékallergia kialakulását. Olvasson a táplálkozással összefüggő allergiáról bővebben. 

 

Csúnya a bőre, pedig azt hittem, hogy a bababőr mindig egészséges…


A szép bababőrről legendákat hallani, de sajnos ezeket a valóság nem igazolja. A kisgyerek bőre többnyire érzékeny, sérülékeny, ráadásul több olyan betegséget ismerünk, amely bőrtünettel is jár.  A pici gyerek még nem tudja megmondani, mennyire fáj vagy viszket az érintett terület, nekünk kell segíteni abban, hogy azonosítsuk a betegséget, és megtaláljuk, melyek azok a szerek vagy módszerek, amelyek enyhítik a fájdalmat, viszketést. Írásunk segít tájékozódni, orvosunk pedig a kínok enyhítésében. 

 

Amikor megszületett, enyhe ortopédiai eltérést találtak. Mennyire sürgős szakorvoshoz fordulni?


A lehető leghamarabb lássa a babát szakorvos, és a kontrollra is feltétlenül menjenek el a kijelölt időpontban. Az újszülöttek, csecsemők csontjai, ízületei még remekül befolyásolhatók, korán megkezdett kíméletes kezeléssel olyan eltérések is jól orvosolhatók, amelyeket később csak komolyabb beavatkozás árán lehet gyógyítani. Itt elolvashatja a részleteket!  

 

Több ismerősöm megjegyezte, hogy lusta a babám, már rég ügyesebben kellene mozognia.


A mozgásfejlődés határai tágak. Természetesen vannak bizonyos mérföldkövek, amelyeket bizonyos időn belül el kell érni, de talán még fontosabb, hogy a baba mozgása harmonikus és szimmetrikus legyen. Itt bővebben írtunk erről a kérdésről.

 

Mikor kell kimondania az első szavakat? Anyukám szerint én ilyenkor már rég beszéltem!


Van baba, aki már 10 hónaposan kimondja az első számára is jelentéssel bíró szót, míg mások csak két éves születésnapjukhoz közel kezdenek el beszélni. A beszédfejlődésnek sok útja van. Van, aki nagyon lassan, fokozatosan kezdi használni a szavakat, van baba, aki halandzsabeszéddel indít, és időközben tisztulnak le a szavak, és van olyan totyogó, aki szinte egyik napról a másikra hatalmas szókinccsel örvendezteti meg a családot. A lemaradásokra azonban mindenképp figyelni kell. Olvasson itt a beszédfejlődésről! 

 

Szobatiszta ovisom újra bepisil. Nem találom az okát!


Sok oka lehet a bepisilésnek, a legtöbben valamilyen lelki megrázkódtatásra gyanakszanak. Akár van alapja, hogy pszichés tényezőre gondoljunk, akár nincs, az első mindig a gyerek kivizsgálása. Könnyen lehet, hogy a kiválasztó rendszer betegsége áll a háttérben, akár húgyúti fertőzés, akár hormonális eltérés, akár kisebb fejlődési rendellenesség formájában. Itt olvashat részleteket a kérdésről!

 

Állandóan inna, és sokat pisil a kislányom. Szerintem ez már kóros!


A vizeletürítést a hormonális rendszer szabályozza. A sok pisilés hormonális eltérésből fakadhat. A kiürült vizet pótolni kell, a beteg emiatt szinte állandóan szomjas. Az endokrinológus elsősorban cukorbetegségre gondol, de más is állhat a háttérben. Olvasson róla bővebben itt!

 

Születésekor szívzörejt hallott az orvos. Sokan azt mondják, elmúlik. Foglalkozzunk ezzel? Teljesen egészségesnek tűnik a baba.


Szerencsére a születést követően halott szívzörej túlnyomórészt eltűnik az első hetekben. Ám van, akinél fennmarad, és veszélyeztetheti a kis beteg egészségét, sőt életét. Mindenképp el kell menni a kontrollvizsgálatokra, és külön időpontot kérni, ha a gyerek fáradékonyabbnak tűnik a szokásosnál. Olvasson a szív problémáiról!