Főoldal / Családtervezés / Felkészülés a szoptatásra
menü

Visszahívást kérek

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+ 36 70 377 48 45
menü

Felkészülés a szoptatásra

Készüljünk a szoptatásra!

Bár szinte mindenkinek inkább a szülés körül forog minden gondolata, érdemes a szoptatásról is információkat szerezni mielőtt megérkezik a baba.

Sajnos a szoptatás az a terület, amelyről mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá. Nem meglepő, ha a leendő szülő mindent és mindennek az ellenkezőjét is hallotta már tanácsként. Sokan például azt mondják, hogy a legjobb felkészülés, ha durva törölközővel edzük a mellünket, hogy hozzászokjon az erős ingerekhez. Ez egyáltalán nem segít a szoptatásban, viszont elég kellemetlen.

Azt is szokták javasolni, hogy érdemes előre megvásárolni mindenféle szoptatási segédeszközt a mellszívótól a bimbóvédőig.  Valójában a szoptatáshoz semmi másra nincs szükség, mint egy lelkes kisbabára. Bármilyen segédeszközt csak akkor érdemes beszerezni, ha nyomós indokunk van rá. A legjobb felkészülés, ha a szülők megbízható forrásból olvasnak a szoptatásról, esetleg részt vesznek egy szoptatást támogató csoport összejövetelén. Ha ez megtörtént, akkor tudni fogják, hogy mire számíthatnak, és ennek megfelelően tervezik meg a babás életet a lakberendezéstől a vásárláson át az időbeosztásig. A szoptatáshoz ugyanis ideális, ha a kisbaba az édesanyától karnyújtásnyira alszik. A legjobb, ha nem használnak cumisüveget, cumit, mérleget, mert ezek mind kibillenthetik az anyát és a kisbabát is a megfelelő kerékvágásból. A cumi és a hozzátáplálás megzavarhatja a baba szopási képességét és igényét. A mérleg pedig az anyát abban, hogy bízzon a kisbabában. Ha a szülők szeretnék, hogy a baba minél tovább anyatejet kaphasson, akkor a legjobb, ha az igény szerinti szoptatás mellett döntenek, vagyis a baba mindannyiszor mellre kerülhet, ahányszor csak igényli azt. Ez ma nagyon sok szülő számára furcsa, hiszen nem kiszámítható, és nem bejósolható így a mindennapi élet. Ám, ha mélységében megértik, mit jelent az igény szerinti szoptatás, akkor megtalálják a módját annak, hogy így is szabadok legyenek, és könnyebben tudjanak gazdálkodni az idejükkel. Nagy segítség ebben a hordozókendő használata, ami lehetővé teszi, hogy a baba bárhol a szüleivel legyen, és akkor szopizhasson, amikor csak akar.

Nem csak a szoptatás szempontjából fontos, hogy legyenek kényelmes zugok a lakásban, ahol az anya úgy tud elhelyezkedni a kisbabával, hogy ő maga is teljesen el tudjon lazulni. Erre jó a franciaágy, a kanapé, egy nagy babzsákfotel, s néhány jó párna. Jó, ha az anya-baba párosnak nem kell félrevonulnia a szoptatás miatt a társaságtól, csak akkor, ha az anya ezt igényli.

Érdemes már szülés előtt információkat szerezni arról, hogy hol találhatók olyan helyek, csoportok, ahol a szoptató anya segítséget, társaságot talál. Azt is jó feltérképezni, hogy van-e a lakóhely közelében szoptatási tanácsadó, aki adott esetben segítséget nyújthat.

Megbízható, a legutóbb megjelent csecsemőtáplálási protokollnak megfelelő források a szoptatásról: