Babanapló

Babanapló

menü

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+36 20 257 57 78
menü

A szülés folyamata

VAJÚDÁSTÓL A VILÁGRA JÖVETELIG 

Hiába mondanánk, hogy ne izguljon a szülés előtt, mert persze hogy izgulni fog. Azt viszont biztosan nem hiába mondjuk, hogy az utolsó napokban pihenjen sokat, gyűjtsön erőt. Ezt az erőt a szülés során az utolsó cseppig el fogja használni. Mindegy, hogy itt az idő, vagy csupán Ön érzi úgy, ha kételyei vannak, hívja fel az orvosát. A partnere segítsen abban, hogy időben elinduljanak a kórházba, hiszen bizonyos időpontokban, és város bizonyos helyein mindig csúcsforgalom van. Pánikolva vezetni meg veszélyes is lehet. A mentőautó persze más. 

A SZÜLÉS MEGINDULÁSÁNAK JELEI 

FÁJÁSOK 

Leginkább a menstruációs görcsökhöz hasonlítanak, amelyeket sok esetben hátfájás, hányinger, szélgörcs, vagy hasmenés is kísérhet, ezektől a jelektől tehát nem kell megijedni. A szülési fájások során a méh izmai összehúzódnak: ez erős, jellegzetes fájást okoz. Ha a fájások már tíz percenként ismétlődnek, induljanak a kórházba.

VÉRZÉS 

Bármilyen csekély vérzés esetén konzultáljon orvosával. Előfordulhat, hogy a méhnyakban levő nyákdugó egy véres, kocsonyás anyag formájában kilökődik, és ez a méhszáj tágulásakor látható lesz. Ha a vérzés nagyon erős, hívjon mentőt. Amíg vár rá, polcolja fel magasra a lábait.

MAGZATVÍZ

Az, hogy a megrepedt magzatburkon át a víz szivárogni kezd, általában a szülés első fázisában következik be, de megindulhat a fájások előtt is. A burokrepedés után induljon a kórházba.

VAJÚDÁS, A SZÜLÉS ELSŐ SZAKASZA

Nehéz, sőt a legnehezebb szakasz, már csak azért is, mert úgy érezheti, a fájdalmak sorozata nem vezeti előre a szülés felé. Amíg a méhszáj nem tágul tíz centiméteres méretre, a az összehúzódások csak jönnek és jönnek. Alkalmazza a már megtanult légzéstechnikát, változtasson testhelyzeteket, és találja meg azt a pozíciót, ami Önnek a legjobb. Ilyenkor még járkálhat is, vagy - ha éppen ez csökkenti a hátfájást - legyen négykézláb.

Ne legyen tekintettel semmire és senkire. Nincs olyan illemszabály, hogy nem szabad jajgatni és kiabálni, és ha valaki az Ön környezetében mégis ezt mondja, ne hallgasson rá. Legyen hangos, ha ez a jó. És tényleg jó lehet, mert levezeti a feszültséget. Arra is gondolhat, hogy a fájások erősödésével ön egyre közelebb jut a szüléshez, vagyis minden eltelt perc csökkenti az összidőt. Jó, ha ilyenkor ott van Ön mellett a partnere is, hiszen a tágulási szakaszban még nincs végig jelen orvos. Egy szerető társ ottléte tehát vigasz és erő. Hiszen együtt csinálják végig, Ön nincs egyedül.

KITOLÁS, A MÁSODIK SZAKASZ

Végre lehet nyomni. A méhszáj megfelelő méretűre tágult, jöhet a kitolási szakasz, de itt már persze a szülésznő és az orvos a két legfontosabb társ a csapatban. Az ő instrukcióikat próbálja meg fegyelmezetten betartani, és hallgatni a tanácsaikra. Tudják, mit beszélnek, és percről percre kitanulják az Ön és a baba egyediségének, egy újabb megismételhetetlen születésnek a titkait. Ugye emlékszik? Nincs két egyforma szülés. Hallgasson persze saját magára is. Amikor úgy érzi, pihennie kell két összehúzódás között, tegye azt, hiszen kell még az erő.

Aztán egyszer csak nem kell már. A kicsinye megszületett.

A HARMADIK SZAKASZ

Minden olyan gyorsan megy. A baba már kint van, és utána a méhlepény is, az orvos rendbe rakja az anyát, a kicsit fürdetik. Némileg összefolyik Ön előtt a világ, elernyed, hiszen óriási teljesítményen van túl, fogja a társa kezét, és fájdalmak emléke ide, vagy oda, szinte lebeg.