Babanapló

Babanapló

menü

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+36 20 257 57 78
menü

Első harmad

MI TÖRTÉNIK A TEREHESSÉG ELSŐ HARMADÁBAN?

VIZSGÁLATOK

Amikor már tudja, hogy terhes és az orvosát is kiválasztotta, megkezdődik a terhesgondozás. Az orvossal való találkozáskor az első vizsgálat ultrahang lesz, itt megbecsülik a magzat korát. Az utolsó menstruáció ideje alapján a szülés várható időpontja is meghatározható, bár a valóságban ez több hetes eltérést is jelenthet. Ezért mondják a szakemberek, hogy a terhesség becsült ideje 280 nap, vagyis 40 hét, amelyet három időszakra, úgynevezett trimeszterre osztanak. Már az elején érdemes felkeresnie fogorvosát, így a baba születését ép fogsorral várhatja majd. A várandósgondozás során vért és vizeletmintát is vesznek öntől, megmérik a vérnyomását és a súlyát. Ezenkívül azoknak, akik elmúltak 35 évesek, lehetőségük van arra, hogy felméressék a kromoszómabetegségek veszélyét. A ma létező leghatékonyabb szűrés az úgynevezett integrált teszt, amely nagy biztonsággal jelez bizonyos kromoszóma-eltéréseket. Keresse fel a védőnőjét, akitől megkapja a terheskönyvét is, amelybe minden fontos adatot beírnak a várandósság során. Az orvost havonta egyszer mindenképpen keresse fel, a védőnőnek pedig mutasson be minden új orvosi leletet.

A SZERVEZETE FELKÉSZÜL 

Nem ritka, hogya 4. héttől kezdve jön a reggeli hányinger és émelygés. Ezen túl kell esni. Más változásokat is tapasztal majd, megnagyobbodnak és feszülnek a mellek, az is előfordulhat, hogy fejfájós lesz, kicsit enervált, és többet alszik, mint szokott. Indul a „kívánós” periódus is, ami valójában azonban elutasítást is jelent, vagyis bizonyos ételekkel nem tud betelni, másokra viszont rá sem néz. Ez az igen-nem állapot a hangulatára is jellemző lehet, derűre hirtelen jöhet ború, vidámságra szomorúság.

Mindez azt jelzi, hogy a szervezete felkészül a nagy változásra, ezentúl két életet kell táplálnia és védenie. Kitágul a bőr érhálózata, megváltozik a hormonháztartás, a cukoranyagcsere, a légzés, vérkeringés, és a szívritmus is. Az első trimeszter végén megjelenhetnek a terhességi csíkok is, ezeket striáknak nevezik. Ha felfedez egy sötét csíkot a köldöktől lefelé, az az úgynevezett linea negra. Megjelenhetnek sötétebb foltok a bőrén (persze átmenetileg!), és mintha újra kamasz lenne, feltámadhatnak a pattanások is.

ÉLETMÓDVÁLTOZÁS? IGEN! 

A változás összehangolást jelent, vagyis azt, hogy a terhességhez igazítsuk a fizikai és lelki megterheléseket. A stressz senkinek nem tesz jót: keresse azok társaságát, akik mellett biztonságban érzi magát.  A rendszeres mozgás viszont jót tesz, segít fenntartani az erőlnlétet, amire a későbbiekben szüksége lehet. Oda kell figyelnie a táplálkozására is. Napi ötszöri étkezés, sok természetes vitamin. A vitamin -, ásványianyag- pótlás, és a nyomelemek szervezetve vitele különösen lényeges ebben az időszakban. Azzal, hogy a terhesség korai szakaszában folsavat, vagyis egy speciális B-vitamint szed, bizonyos fejlődési rendellenességek megelőzhetők. A magnézium a pocakkeményedés, a vas a vérszegénység ellen kell, a kalcium pedig a csontképződés miatt fontos. Hogy miből mennyit szed és mikor, azt az orvosától kérdezze meg. A sok árthat, a kevés meg nem segít.

LELKI ÉLET ÉS PÁRAPCSOLAT 

Remélhetőleg családtagjai meg fogják érteni, hogy az ön figyelmének jelentős része nem rájuk, hanem a kicsire irányul. Most kezd el kialakulni az a bensőséges kapcsolat, amely a terhesség további szakaszaiban érik be igazából. Az is elvárható, hogy a párja megértse, a fizikai terheket is le kell vennie az ön válláról, tehát a bevásárlószatyrok cipelése és a házimunka egy része bizony már rá, vagy más családtagra marad. De a törődés mást is jelent, beszélgetést, simogatást, esetleg egy finom masszázst. Ám a segítség akkor az, ha jó fogadtatásra talál, és mivel a kismama hangulatai meglehetősen változékonyak lehetnek, fontos, hogy mindig az ő igényei számítsanak, akkor is, ha a kedélye nehezen kiszámítható. Nem szándékosan csinálja persze, hiszen ő maga is rabja kicsit annak az átalakulásnak, amelyen a szervezete keresztülmegy. A hormonháztartás felbolydulása nem kis dolog.

A legjobb, ha a társa nem úgy kezeli a felmerülő problémákat, mintha aknák lennének, amelyeket a kismama szándékosan hagyott szétszórva a lakásban. Ezek természetes konfliktusok, egy élettani helyzet velejárói, kívülről érkező gondok, amelyeken kettejüknek kell keresztüljutniuk. Jó, ha a társ érti, hogy átmeneti állapottal néz szembe, amely el fog múlni. Beszéljék meg a nehézségeket, és ha kicsit múlóban vannak, tudjanak nevetni is azon, hogy az előbb min kaptak össze.

Beszéljünk a nemi életről is. Sokan azt hiszik, hogy a várandóság alatti szexszel kárt okoznak a magzatnak, megnövelik a fertőzés és a vetélés kockázatát, esetleg még „lelki” sérülést is okoznak a magzatnak. Jó hír, hogy ezek közül a hiedelmek közül egyik sem igaz. Van olyan pár persze, ahol mindez azért nem okoz gondot, mert a kismama a terhesség alatt kevesebb vágyat érez. A dolog ekkor egyszerűbbnek tűnik, de a férfi számára nem feltétlenül az, tehát megint csak jobb nyíltan megbeszélni. Szeretik egymást és biztosan meglelik azt a megoldást, amely mindkettőjük számára megfelelő.

Általában is igaz az, hogy valamilyen mértékben újra el kell fogadniuk egymást. A terhességgel természetesen nem egy új nő születik meg, és a papát sem kell, hogy átalakítsa az új szerepe, de szinte biztosan új oldalait fogják egymásnak megismerni. Több oldal- több kötődés, nagyobb esély arra, hogy félelmeiket, gondolataikat, örömeiket mélyebben megosszák. Nem igaz az, hogy ebben a periódusban csupán a nőnek kell éreznie, hogy segítséget és együttérzést kap. Ön is ráébresztheti partnerét arra: milyen jó, hogy az együttműködést, a szeretetet pont ettől a férfitól kapja. Ettől lesznek nagy páros, amelyre a kicsinek a születés után olyan nagy szüksége lesz.