Babanapló

Babanapló

menü

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+36 20 257 57 78
menü

Második harmad

 

 

MI TÖRTÉNIK A TERHESSÉG MÁSODIK SZAKASZÁBAN?

A TERHESSÉG MÁSODIK HARMADÁNAK FONTOSABB ESEMÉNYEI  

Jó korszak, legalábbis az eleje, hiszen végre vége a reggeli rosszulléteknek, és visszatér az erő a mindennapi tevékenységek végzéséhez. Jó, ha párjával együtt kihasználja ezt a felszabadult időszakot akár utazásra, akár más izgalmas tevékenységre. Főleg azért, mert a második trimeszter végén már jönnek a kellemetlenebb tünetek, a pocak viszkethet, a lábak vizesedhetnek, visszatérhet a fáradékonyság. A mell megnő és sokaknál előtejet is termel. Elkezdődhet a hátfájás is, hiszen a megnövekedett has másképpen terheli a gerincet. Észreveszi, hogy kevesebbet eszik, de az is telítettség érzést okoz. Ez azért van, mert a magasabban fekvő méh a gyomrot a rekeszizomnak feszíti. Mindez légzési nehézséget is okozhat, de az alvással is lehetnek bajok. A nagyobb has miatt a legkényelmesebb pozíció az oldalt fekvés lesz, más helyzetben esetleg nehezen alszik el.

Van, aki a tükör előtt egy megsiratja a korábbi karcsú derekat, amelyre most már kilók nehezednek és általában is úgy érzi magát, mint aki túl "nagy". Fogyókúrázni szigorúan tilos, ám a legjobb, amit tehet, hogy figyel az egészséges táplálkozásra és visszaszorítja a szénhidrátfogyasztást. A rendszeres torna, az orvossal egyeztetett kíméletes sportolás azonban rendben van, sőt, nagyon sokat lendít az ön közérzetén. 

VIZSGÁLATOK  

A 12-14. héten végzik az úgynevezett genetikai ultrahang vizsgálatot. Ilyenkor alaposan megvizsgálják a baba csontjainak fejlettségét, nagy figyelmet fordítanak az orrcsontra és a tarkóredő méretére. Ez utóbbi adatok ugyanis genetikai betegségre utalhatnak. 

A második trimeszterben szűrik a terhességi cukorbetegséget, de rendszeresen ellenőrzik a vérnyomást is, mert ha az tartósan magas, más tünetekkel párosulva toxémiára utalhat. Ez természetesen orvosi kezelést igényel. 

A KAPCSOLATFELVÉTEL KEZDETEI A MAGZATTAL  

Mozog a baba. Igazából persze ezt már korábban megtette, de ön csak most érzi. Finom mozgások ezek, szinte csak érintések, de mindent elsöprő élmény. Az eddigiekhez képest. Hiszen jönnek még erőteljesebb mozdulatok is. 

Hát igen, a második harmad végén a magzat már átlagosan 35-40 centiméter, a súlya pedig majdnem egy kiló. Hall és ízlel. Észleli a fényt, ami a hasfalon át beszűrődik. Szopja az ujját. Már van alvó- és van ébrenléti fázisa. Lassan elborítja a magzatmáz. Arckifejezései érzelmeket tükröznek. A neme is kiderül. Már készül a kinti életre, amit az is mutat, hogy a bőre alatt halmozódik a zsír, és saját immunrendszere van. Ha ebben a korban születik meg, persze koraszülöttnek számít, de az orvostudomány mai állása mellett van esélye az életben maradásra.

Az ön kapcsolata a kicsivel már más, mint korábban volt. Érzékeli, hogy a gyerek mikor van ébren, hogyan reagál egy hanghatásra, vagy éppen ízre. Érdemes őt egy kicsit bevonni a családi életbe: hallgassa sokszor a kedvenc zenéjét, sétáljon és közben beszéljen hozzá. Rá fog jönni, hogy tulajdonképpen már kommunikálnak. Hihetetlen érzés, és ráadásul teljesen valódi. Ebben a szakaszban a partnere is beszállhat. Simogathatja a kismama hasát, énekelheti, mesélhet, így ő is eléri, hogy a baba egy idő után felismeri a hangját, és éppúgy reagál majd rá, mint a mama dalaira.

LELKI FOLYAMATOK ÉS PÁRKAPCSOLAT 

Az eddig is tökéletesen világos volt, hogy ön gyereket vár, a második trimeszterben azonban ez valahogy erősebb, mélyebb érzés lesz, ami az öröme fokozódását is jelentheti, de mást is. Például egy kis ellenállást, sértettséget azért, mert nagy a hasa, mert nehezebb a napi élete, mert ön sem szereti a hangulatváltozásait, és persze azért is, mert mindene ŐT, a kicsit szolgálja. Ne ijedjen meg magától, ez nem azt jelenti, hogy szembefordult volna a gyerekével. Elő a régi módszerrel: kibeszélni, tudatosítani, hogy mindez természetes. Ez a dühöt átfordítja iróniába, a sértettséget önmagával szembeni elnézésbe. A terápia persze a partnerre is vonatkozik. Ő ugyan nem táplál magában ilyen érzéseket, de mivel „ketten terhesek”, jó, ha ebben is részt vesz.

Érdemes már ekkor elmenni a kórházba és megnézni a szülőszobát. Egy kis készülődés, ami nagyban oldja az stresszt. Érdemes ellátogatni a szülésfelkészítő tanfolyamra, ismerkedni a körülményekkel, és bizalmas kapcsolatot kialakítani azokkal a segítőkkel, akik támogatják majd a baba születésében.