Babanapló

Babanapló

menü

Egyeztessen időpontot az alábbi telefonszámon:

+36 20 257 57 78
menü

Szoptatás

Amikor a baba megszületik, hatalmas változásokat él át, a fényektől a hőmérsékletig minden megváltozik körülötte. De nem csak körülötte, hanem odabent is: levegőt kell vennie, átalakul a vérkeringése, és elapad az állandó táplálékforrás, amelyet eddig a méhlepény biztosított. Vajon hogyan segíthetjük át a babát ezen a sok változáson? Orvosi szakszóval ez az adaptációs időszak, vagyis a baba alkalmazkodik a méhen kívüli környezethez. Az utóbbi évek kutatásaiból kiderült, hogy az egészséges újszülött adaptációja úgy a legsikeresebb, ha nem történik vele semmi, azon kívül, hogy az édesanyja mellkasára teszik, és betakarják a hátát. A legtöbb baba az első egy-két órában még nagyon éber, aktív, és, ha eléri a mellet, szopizni kezd.

Az újszülött gyomra egészen picike, talán azt mondhatjuk: gyűszűnyi. A frissen szült anya mellében is meglehetősen kis mennyiségű előtej termelődik, 3-5 ml. Később is fogjuk látni: anya és baba éppen összeillenek, nincs itt elrontva semmi. Ahogy telnek a napok, az anyatej mennyisége nő, és a baba gyomra is kitágul. Amikor a harmadik-negyedik napon megkezdődik az érett tej termelése, és megtörténik a tejbelövellés, a kisbaba gyomra készen áll a nagyobb mennyiségű anyatej befogadására. Ám a szüléstől a tejbelövellésig még sok minden történik. A baba viselkedése néha zavarba ejtő, jószerével semmiféle logikát nem fedezhetünk fel benne. Megszületése után aktív, nézelődik, a mellhez kúszik, szopizik. Ám nemsokára mély álomba merül, szinte semmi sem zavarja meg, ha a kiságyban tartjuk, akár egy egész napot is átaludna. A baba természetes állapota az, hogy bőrkontaktusban legyen valakivel. Ha az anya vagy az apa a mellkasán tartja a kicsit, a viselkedése is természetesebb lesz: időnként megébred, és – álmoskásan ugyan, - de keresgélni kezd. Ilyenkor a legjobb, ha szopizhat, ugyanis a gyakori szoptatás serkenti a tejtermelést.  Az első álmos nap után aztán jön az éberebb időszak. Lehet, hogy az éberség éppen az éjszakára esik. Nincs ok az aggodalomra, nem azért nem tud aludni a baba, mert éhezik! Ő egyszerűen még nem tudja, mikor van éjszaka és nappal. Néhány nap alatt megtanulja, hogy éjjel van a nyugodtabb időszak, nappal az aktívabb. Ez persze nem jelenti azt, hogy végig fogja aludni az éjszakákat. Az éjszakai szoptatásra a babának és a tejtermeléshez az anyának is szüksége van, még hónapokig. Az első napok furcsának tűnhetnek, ezért nagyon fontos leszögezni: a baba nem fog mindig így viselkedni! Nem kóros a sok ébrenlét, de a sok alvás sem. Az viszont fontos, hogy a baba legkésőbb a harmadik naptól legalább napi  8-10 alkalommal szopizzon.

Az első napok egyik legnehezebb feladata megtalálni, hogy hogyan szoptasson úgy az anya, hogy ő maga is kényelmesen el tudjon lazulni. Ilyenkor még fájdalmas lehet a gát, esetleg kijön az aranyér, vagy a császármetszés hege jelent akadályt. Jól jön néhány párna, és az ágy hátának megemelése. Az anya kényelmének megteremtése nem elvesztegetett idő. A szoptatás akkor fog jól menni, ha az anya nem nehéz feladatnak éli meg, hanem pihentető összebújásnak.

A szoptatás útjába állhat még mindenfajta cumi, cumisüveg, a fölösleges itatás, pótlás adása, és ha korlátozzuk a szoptatás gyakoriságát vagy hosszát. Ezeket tehát jobb elkerülni, és kitartani az igény szerinti, kizárólagos szoptatás mellett.

Ha nehézséget tapasztal, kérjen segítséget a szülészet munkatársaitól, illetve otthonába hazatérve hívhat szoptatási tanácsadót.

 www.lll.hu

www.ibclc.hu